Aumakivi (Lauhanvuori, Kansallispuistot)
Aumakivi on kappale kalliosta rapautumalla syntynyttä rapautumisjäännöstä eli tooria. Se on alkujaan ollut kuution mallinen kappale graniittista kalliota, jonka ympäriltä rapautuminen on kuluttanut kallion pois.
Rapautuminen on voimakasta lämpimässä ja kosteassa ilmastossa. Sellainen vallitsi Suomessakin muutamia kymmeniä miljoonia vuosia sitten. Aumakiven graniitti on 1900 miljoonaa vuotta vanhaa, mutta toori siitä muodostui vasta noin 70 - 20 miljoonaa vuotta sitten.
Tiesitkö että?
- Aumakiven pyöreä muoto selittyy sen synnyllä. Se oli alkujaan kuution mallinen kappale kalliossa. Sitä ympäröiviä rakoja pitkin edennyt rapautuminen tasoitti kiven särmät ja murensi ympäröivän kallion pois. Jäljelle jäi pyöreä kivi.
- Erikoiset luonnonmuodostumat ovat vanhastaan olleet tärkeitä paikkoja. Tarinan mukaan Aumakiven haltijalle on uhrattu ruokaa vielä 1900-luvun alussa.
- Aumakiven nimi viittaa sen pyöreään muotoon, joka muistuttaa aumaa. Se on kumpumainen keko, jossa ennen vanhaan säilöttiin maataloustuotteita, kuten juureksia.
- Siirtolohkareet ovat jäätikön kalliosta irrottamia ja paikalleen kuljettamia kiviä. Aumakivi ei kuitenkaan ole jäätikön irrottama, vaan se on kappale tooria, eli rapautumisjäännöstä. Se on siis rapautumisen kalliosta irrottama kivi, joka on keikahtanut nykyiselle sijalleen hieman ylempää rinteestä.
- Toorit ovat rapautumisjäännöksiä. Ne ovat kalliomuodostumia, joiden ympäriltä on kallio rapautunut pois. Rapautuminen tapahtuu lämpimässä ilmastossa. Kymmeniä miljoonia vuosia sitten Suomessakin oli nykyistä huomattavasti lämpimämpää. Aumakiven ympäristön kalliomuodostumat ovat kaikki tooreja.
- Aumakivi on valtion mailla, mutta sijaitsee Lauhanvuoren kansallispuiston ulkopuolella. Polkuverkosto yhdistää sen Lauhanvuoren nähtävyyksiin, kuten Kivijadalle.
Alueen muut kohteet: Annelidien ryömimisjälkiä hiekkakivessä, Aumakallioiden toorimuodostumat, Huhtakorven kivijata, Kaivolammi, Keväinen Peräkorpi, Kivijadan eteläpää, Kivijata, Kivijata ennen ja nyt, Korkein jääkauden jälkeinen ranta, Korkein ranta Lauhankankaalla, Korsukankaan hiekkakivikaivokset, Korsukankaan kivijata, Kuivajärvi, Kärkikeitaan päivätupa, Lauhanvuoren kansallispuiston esittelyvideo, Lauhanvuoren näkötorni, Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, Leikkistenkankaan laavu, Maanjäristyksen jälki, Metsäpeura, Peräkorven soita ja rantamuodostumia ilmasta nähtynä, Peräkorven vuodenaikaiskosteikko, Pitkospuita Peräkorvessa, Spitaalijärvi, Spitaalijärvi ilmasta
Koordinaatit (WGS84): 62.11431, 22.09547