Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x
En röd gammal stockmagasin.

Jämijärvi hembygdsmuseums lokaler består av en bod och socknens gamla lånemagasin från 1856, som är belägna i kulturmiljön kring kyrkan. Det rödmålade magasinet med sina vita knutar och sadeltak passar perfekt in i miljön bland ståtliga gamla granar. Inne i magasinet vittnar stockväggarna, de nötta golvbalkarna och spannmålsbingarnas skickligt hyvlade plankor om förfädernas händighet som timmermän.

Utställningen på hembygdsmuseet består av bland annat husgeråd, material från en ambulerande skola, gamla verktyg och möbler. På väggarna finns också många fotografier från Jämijärvi. I nedre våningen där spannmålsbingarna tidigare stod har man byggt ett rum som med möbler och husgeråd som är typiska för slutet av 1800-talet. Där finns också en utställning som berättar om traktens ambulerande skola och olika föreningar som varit aktiva i Jämijärvi. Trappstegen och ledstängerna bär spår de oändligt många fötter och händer som burit säckar in i och ut ur magasinet. I museet finns också en lustig plansch som berättar om basturökningstraditionen i Jämijärvi.

Museets dragplåster är verktygen som finns utställda i magasinets övre våning och som förr användes till att tillverka täckdikesrör i trä. Jämijärvi var en gång i tiden en föregångare inom utvecklingen av vattenrörnät. Vattenrör i trä tillverkades i Jämijärvi redan på 1890-talet.  Som helhet ger museet en lokalt färgad bild av livet på orten från 1500-talet fram till mitten av 1900-talet.

Närområdets attraktioner: Juminsaari, Jämijärvi kyrka, Kontinkylä by, SUP-boarding i Jämijärvi, Tykköö by

Koordinater (WGS84): 61.81651, 22.695386

Förstora kartan

Sökord: Kulttuuri, Kulttuurikohde, Museo, Jämijärvi, Valokuva