Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x
Foto kollas: kåtan utifrån, kåtan innifrån

Myllyluoma ursprungliga stenåldersboplats ligger vid Honkajoki i Lauhala by nära gränsen till Kauhajoki, på östra stranden av Paholuoma som mynnar ut i Karvianjoki. Boplatsen är en del av ett stort boplatsområde som också omfattar Perä-Hyyppä boplatser på Kauhajokisidan. Platserna ligger utmed en nästan två kilometer lång zon på sandmon som sluttar sakta mot älven, delvis i skogen och delvis ute på åkern. Vid boplatsen finns en strandterrass på vilken man fortfarande kan se sättningen där en kåta en gång stått. En informationstavla finns på platsen.

Boplatsens strand ligger 115 meter över havet. Med tanke på höjdläget har boplatsen använts i mitten av den mesolitiska stenåldern cirka 7 000 år f.v.t. Platsen låg då vid den östra stranden av en liten havsvik. De människor som bodde här var jägare, fiskare och samlare. De jagade älg och vildren med hjälp av fångstgropar som de grävt i marken och tillverkade spjut, bågar och harpuner för att fånga säl och djur i skogen.

Boplatsen upptäcktes av FD Ville Luho 1951. Han genomförde en arkeologisk utgrävning på platsen 1952. Under utgrävningen upptäcktes grunden där kåtan har stått. Den mätte 8 x 6 m och avgränsades av förkolnade spår av pålar med en spis i mitten. Utgrävningen gav också föremål såsom kvartsavslag och -spjälor (spår av slående), bland annat skrapor, möjligen en pilspets, mejsel, slipsten, slagsten och spjutspets.

En återuppbyggd kopia av stenåldersboplatsen finns i Lauhala i närheten av Jylli lägergård. Kåtan har byggts enligt museiverkets ritningar.

Bild: Terttu Hermansson

Närområdets attraktioner: Honkajoki kyrka, Rynkäkeidas, Satamakeidas fågeltorn

Koordinater (WGS84): 62.10250, 22.26037

Förstora kartan

Sökord: Honkajoki, Kulttuuri, Kulttuurikohde, Valokuva