Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x

Rödaktiga granitklippor på Alkkianvuoris norrra sluttning (Alkkianvuori, Andra områden)

Alkkianvuori består av röd granit. Färgen kommer från kalfältspat-mineralen. Graniten uppstod djupt inne i jordskorpan för cirka 1 900 miljoner år sedan under den forntida bergskedjan. Under miljontals år nöttes de kilometertjocka stenskikt som täckte graniten bort och idag kan vi betrakta den här röda stenen direkt på markytan.

Visste du att? 

  • Granit har bildats under ett stort bergskedja på mer än tio kilometer djup. Det betyder att mer än tio mil sten har vittrat bort.
  • De viktigaste mineralerna i granit är fältspat och kvarts. Om det finns kalium i fältspat kallas det kalium fältspat. Den röda färgen ger stenen sin färg.
  • Det finns många sprickor i berget. Granit kännetecknas av både horisontell och vertikal sprickbildning.
  • Landskapet är tufft eftersom jorden i den norra sluttningen av Alkkianvuori är tunn. Det tvättades till stor del av vågorna från Ancylus-sjön efter istiden.
  • Efter istiden var berget Alkkian en ö, men landet steg snabbt. Vid den här platsen var stranden senast för cirka 9000 år sedan.

Närområdets attraktioner: Alkkianvuoris forntidsstränder , Utsiktsklippan på Alkkianvuoris norra sluttning, Raatosulkonneva myr, Raatosulkonneva myr från luften, Den årstidsberoende våtmarken

Koordinater (WGS84): 62.16490, 22.86333

Förstora kartan

Sökord: Graniitti, Geokohde