Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x

Kivijata stenfält (Lauhanvuori, Nationalparker)

Kivijata består av sandsten från Lauhanvuori. Det är resterna efter sandstensområdets kant, klippor som smulats ner till block och som istiden och strandkrafterna och jordskalven efter istiden har bearbetat. Förr i tiden ansågs Kivijata vara en lämning av jättarnas mur.

 

Visste du att?

  • Förkastningen av Lauhanvuori skedde efter jordbävningen för 9000 år sedan. Den är ungefär en meter hög och sex kilometer lång. På sommarkvällar kan det ses som en skärande skugga av Kivijata.
  • Den gamla historien förklarar Kivijadas födelse så här: det är en mur byggd av jättar. När jättarna hörde kyrkklockornas ringandet från byn bröt de sina murar och flydde. Dold under muren låg en gyllene skatt, nu bevakad av ormar.
  • Kivijata består nästan uteslutande av sandsten Lauhanvuori. Det är cirka 600 miljoner år gammal förstenad strandsand.
  • Den fyra kilometer lång Pirunkierros-tråden börjar vid Kivjjata. Cirka en kilometer bort gafflar en stig till sjön Spitaalijärvi. Det finns en vindskydd i Leikkistenkangas.
  • Det finns mer än en miljon stenar i Kivijata. Den är förmodligen en kvarleva av en forntida klippa som har kollapsat på plats och har flyttats av den kontinentala glaciären och strandstyrkorna.
  • Från Kivijata fortsätter stigen nedåt mot Aumakivi. I den nedre sluttningen finns inte längre sandsten utan berggrunden består av granit.
  • Det finns strandvallar på ytan av Kivijata. De är grunda åsar som bildades för cirka 9000 år sedan som ett resultat av vågarnas arbete på Ancylus sjön.

Närområdets attraktioner: Annelidspår i sandsten, Aumakallios torformationer, Aumakivi, Huhtakorpi stenfält, Kaivolammi, Peräkorpi på våren , Södra delen av Kivijata , Kivijata förr och nu, Den högsta stranden efter istiden , Den högsta stranden på Lauhankangas , Korsukangas sandstensgruvor , Korsukangas kivijata , Kuivajärvi, Kärkikeidas dagstuga , Lauhanvuori nationalpark presentationsvideo, Lauhanvuori utsiktstorn , Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, Leikkistenkangas vindskydd, En skalv efter istiden, Skogsren, Peräkorpi myr och strandformationer från luften, Peräkorpi årstidsberoende våtmark , Spångstigar i Peräkorpi , Spetälskesjön, Spitaalijärvi från luften

Koordinater (WGS84): 62.12642, 22.09738

Förstora kartan

Sökord: Geokohde, Isojoki