Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x

Aumakivi är ett stycke vittringsrest, dvs. en tor, som uppstått då klippan vittrat sönder. Den har till en början varit ett kubformat stycke granitklippa där berget kring stenen har vittrat bort.

Stenmaterial vittrar kraftigt i varmt och fuktigt klimat. Ett sådant rådde även i Finland för ett par tio miljoner år sedan. Graniten i Aumakivi är 1 900 miljoner år gammalt, men toren bildades först för cirka 70-20 miljoner år sedan.

 

Visste du att?

  • Aumakivi's runda form förklaras av sitt ursprung. Det var ursprungligen en kubformad bit i berget. Vittringen som utvecklades längs de omgivande sprickorna utjämnade stenkanterna och krossade den omgivande klippan. En rund sten blev kvar.
  • Speciella naturformationer har länge varit viktiga platser. Enligt berättelsen offrades maten till älvor av Aumakivi i början av 1900-talet.
  • Namnet på Aumakivi hänvisar till dess runda form, som liknar höberg. Det är en kuperad hög där jordbruksprodukter som bevarades i gamla tider.
  • Klipporna är stenar som har tagits bort från glaciärens klippa och transporterats på plats. Ädelstenen är dock inte fristående från glaciären, utan är en bit av en tor, det vill säga en rest från väderförändring. Det är alltså en sten som lossnar från berget genom vittring, som har svängt till sin nuvarande plats lite högre uppför sluttningen.
  • Torer är rester av vittring. De är klippformationer runt vilka berget har vittrat bort. Vittring sker i varma klimat. För tiotals miljoner år sedan var Finland också mycket varmare än idag. Bergformationerna runt Aumakivi är alla torer.
  • Aumakivi ligger på statsmark, men ligger utanför Lauhanvuori National Park. Ledenätverket ansluter det till attraktioner i Lauhanvuori, som Kivijata.

Närområdets attraktioner: Annelidspår i sandsten, Aumakallios torformationer, Huhtakorpi stenfält, Kaivolammi, Peräkorpi på våren , Södra delen av Kivijata , Kivijata stenfält, Kivijata förr och nu, Den högsta stranden efter istiden , Den högsta stranden på Lauhankangas , Korsukangas sandstensgruvor , Korsukangas kivijata , Kuivajärvi, Kärkikeidas dagstuga , Lauhanvuori nationalpark presentationsvideo, Lauhanvuori utsiktstorn , Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark, Leikkistenkangas vindskydd, En skalv efter istiden, Skogsren, Peräkorpi myr och strandformationer från luften, Peräkorpi årstidsberoende våtmark , Spångstigar i Peräkorpi , Spetälskesjön, Spitaalijärvi från luften

Koordinater (WGS84): 62.11431, 22.09547

Förstora kartan

Sökord: Geokohde, Virtuaaliopaste, Isojoki