Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen och för att samla in användningsstatistik.

Genom att fortsätta använda webbplatsen accepterar du användningen av cookies. Läs mer.

x

Kulturarv

I Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark finns flera kulturhistoriskt viktiga och mycket intressanta objekt. Totalt hundra objekt i alla kommuner i regionen har valts till kulturobjekt i geoparken. 

Regionens äldsta arkeologiska plats Varggrottan har uppmärksammats också internationellt, även om forskarna inte lyckats nå fullständig vetenskaplig enighet angående om boplatserna på Vargberget använts av neandertalare.

Varggrottan

Öppningen till Varggrottan är avspärrad av säkerhetsskäl.

Till kulturobjekten i geoparken hör bland annat landskapsvårdsområdena av riksintresse Hyypänjokilaakso älvdal i Kauhajoki och Vihteljärvi–Niemenkylä i Kankaanpää, medeltida vägar (Kyrönkangas sommar- och vintervägar), byggda kulturmiljöer av riksintresse, kyrkor, museer, broar samt kvarnar och gamla ruiner. Det viktigaste lokala kulturarvet representeras av många minnesmärken, nyare byggnader och utställningar om inflytelserika lokala personer. Objekten presenteras i korthet på sidan Objekt.

En gammal stuga

Byborna i Leppijärvi har restaurerat Haapajärvi gård med frivilliga krafter. Gården omges av en kulturhistoriskt värdefull stengärdsgård.

 Det immateriella kulturarvet presenteras på många sätt i regionen. Hembryggt öl (på finska sahti) har blivit allt mer populärt och numera kan man studera konsten att brygga öl vid institutet Sahtiopisto i Isojoki. I regionen finns prisbelönta tillverkare av sahti och olika typer av drycken finns att köpa från bland annat bryggeriet Isojoen Panimo.

Både de traditionella och de lite nyare evenemangen i regionen är värda ett besök om du vill bekanta dig närmare med den lokala kulturen: här ordnas bland annat musikevenemangen Spelit i Isojoki och Kauhajoki, konserten Pyhäinpäivä Soitot i Karijoki, Kurajuhlat i Kihniö och evenemanget Willi Karvia.

Parkano, Karvia och Kauhajoki är också kända för sin outsiderkonst. I Parkano och Karvia står outsiderkonstverk utställda längs vägar och gator, och i Kauhajoki finns Alpon Savanni, en permanent utställning som också uppmärksammats internationellt.

Outsiderkonstvärk

I Karvia ställs outsiderkonst på olika teman varje år ut längs vägarna.