Lauhanvuori Region -alueen reittejä

Patikkareitit

Alueella on lukuisia retkeilyreittejä, jotka soveltuvat sekä päiväretkiin että pidempiin vaelluksiin. Eniten reittejä löytyy Lauhanvuoren kansallispuistosta ja Hämeenkankaalta. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta löytyy päiväretkeilyyn sopiva pitkospuureitti ja Haapakeitaan soidensuojelualueelta löytyy merkityt reitit Mustasaarenkeitaalta ja Huidankeitaalta, joissa molemmissa on näkötornit. Lisäksi merkittyjä reittejä löytyy mm. Alkkianvuorelta ja Susivuorelta.

 

Kauhaneva

Kauhalammin kierroksen varrelta. Kuva: Terttu Hermansson

Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa pääset nauttimaan upeasta suoluonnosta Kauhalammin pitkosreitillä: Kauhalammin kierros n. 5 km. Kansallispuiston länsilaidalla sijaitsevaan Katikankanjoniin on valmistumassa uusi polkureitti kesällä 2017.

Lauhanvuoren kansallispuistoon pääset myös kävellen Lauhansarvesta Kaivolammin reittiä pitkin, n. 7,6 km. Puistoon on merkitty kaksi uutta reittiä, Terassikierros Spitaalijärveltä Kaivolammille ja Lauhanvuoren tornin kautta takaisin (n. 7 km), sekä Pirunkierros, joka kiertää kivijadan ja poikkeaa Leikkistenkankaan laavulla. Reitit on linjattu maastoon paperinauhoin ja reitit ovat jo kuljettavissa, pysyvä merkintä tehdään kesällä 2017. Lisätietoja luontoon.fi.

Koivistonvadin pohjalla. Kuva: Terttu Hermansson

Hämeenkankaalla mm. Koivistonkierros (n. 4,5 km) innostaa reippailuun, ja harjuluontoa suppineen pääset tutkimaan Harjuluontopolulla, n. 4,5 km.

Alkkianvuorella on kaksi merkittyä reittiä: Alkkianvuoren luontopolku (n. 4,5 km) kiertää vuoren rinteillä ja sen huipun kautta. Reitin varrella on nähtävillä mm. itämeren muinaisvaiheiden rantakivikoita, rinnesuota sekä vanha muhkuramänty. Luontopolkuun kuuluu myös 2 km mittainen lisälenkki idän suuntaan. Alkkianvuoren eteläpuolen Kaunistonkierros (3 km) kiertää Ylimysnevan ja esittelee metsän ja suon käytön historiaa.

Susivuorella kulkee myös useita reittejä. Kävellyimpiä on Susivuoren itäpuoliselta parkkipaikalta ylös vuorelle vievä polku, joka kuljettaa suoraan Susiluolalle. Luoltalta on yhteys etelään, Pyhävuoren suuntaan, sekä itään, kohti Karijoen kirkonkylää, josta reitistö jatkuu Peurajärvelle, Iso-Kakkorille sekä Teuvan Parraan. Lisätietoja Muinaisvuorten reitistä Suupohja.fi-sivuilta.

Parkanon Kaitojenvesien alueelta löytyy myös retkeilyreitti, joka yhdistää Käenkoski-keskuksen Metsämuseoon. Reitti kulkee pääosin Kaitojenvesien rantoja myötäillen, mutta paikoin siitä haarautuu osia myös kauemmas järvestä. Reittiä uudistetaan vuonna 2017.

Maastopyöräreitit

Pohjois-Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan rajaseudut ovat mitä sopivimpia maastopyöräilykohteita. Alueelta löytyy useita merkittyjä reittejä, mutta niiden kunto vaihtelee. Maastoypyöräilykohteiden aatelia on Hämeenkangas, joka tarjoaa vaihtelevia harjumaastoja ja -maisemia sekä useita merkittyjä reittejä. Runkoreittinä toimii Pirkan ura, joka yhdistää Niinisalon Hämeenkyröön. Ura on sama, mitä pitkin hiihdetään kevättalvisin Pirkan hiihto. Jämiltä on merkitty maastopyöräreitti myös Ikaalisiin.

Kauhaneva-Pohjankangas ja Lauhanvuori sopivat myös maastopyöräilyretkikohteeksi. Kansallispuistot sijaitsevat lähekkäin ja puistot voi mainiosti yhdistää osaksi viikonlopun mittaista pyöräretkeä. Puistot yhdistävä maastopyöräreitistö on merkitty maastoon sinisin reittimerkein ja kyltityksin, mutta merkintöjen kunto on jo melko heikko. Kartan kanssa kulkija löytää kuitenkin helposti perille.

Maastopyöräilyreitit tulevat olemaan yksi alueella käynnissä olevan Geopark-hankkeen kehittämiskohteista. Vuoden 2017 pyöräilykunnaksi valittu Karvia sijaitsee Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston kupeessa, ja puiston halki kulkee ikiaikainen kulkutie Hämeestä Pohjanmaalle, Kyrönkankaan kesätie, joka on oivallinen pyöräretkikohde myös tavallisella retkipyörällä kulkijalle. Hiljainen harjutie kulkee halki soiden ja metsien, ja yhdistää alueen etelä- ja pohjoisosat toisiinsa. Kyrönkankaantie on merkitty maastoon kyltein ja se on kuljettavissa Hämeenkyröstä Kauhajoelle asti, lukuun ottamatta sitä osaa, joka kulkee Pohjankankaan ampuma-alueella.

Melontareitit

Alueelta löytyy useita melontaan sopivia vesistöjä. Jämijärvi ja Jyllinjoen yläosa ovat helposti tavoitettavissa Jämiltä käsin, ja niille on saatavissa vuokrakalustona sekä kanootteja että SUP-lautoja. Parkanossa Kaitojenvesien alue soveltuu myös mainiosti melontaretkeilyyn, ja alueella on myös saatavilla vuokrakalustoa.

Kokeneemmille melojille soveluvat Karvianjoen reitistö sekä Isojoki-Lappväärtinjoki. Karvianjoen melontareitistö alkaa Karviasta ja ulottuu halki Satakunnan aina Ahlaisiin ja Merikarvialle asti. Reitistön kuvaus löytyy Kankaanpään sivuilta. Reitti on parhaiten melottavissa alkukesästä, mutta vaatii melontakokemusta. Isojoen-Lappväärtinjoen reitti vaatii myös aikaisempaa melontakokemusta. Alueen Pirkanmaan puoleisesta osasta löytyy myös kokeneemmille melojille soveltuvia jokiretkikohteita, ja Kauhajoelta pääsee puolestaan Kyrönjoen reiteille.

Metsähallitus Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Euroopan maaseuturahasto Lauhanvuoren kansallispuisto Kauhaneva-Pohjankangas kansallispuisto