Geo- ja ympäristökasvatukseen liittyen Geoparkissa on ideoitu ja toteutettu lisätyn todellisuuden hiekkalaatikko eli AR Sandbox. Sen avulla pääsee tutustumaan maiseman ja karttakuvan välisiin suhteisiin sekä tutkimaan veden käyttäytymistä. Hiekkalaatikko on sijoitettu Jämin Luonto- ja Liikuntakeskuksen tiloihin, ja siihen voi käydä tutustumassa keskuksen aukioloaikoina.

AR Sandbox kehitetty UC Davisissa, Kaliforniassa, ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin. AR Sandboxin kotisivun kartan mukaan laite on kolmas Suomessa, maailmalla niitä on jo parisataa kappaletta. Suomesta hiekkalaatikko löytyy ainakin Oulun Tietomaasta sekä Helsingin Yliopiston Geo- ja maantieteen laitoksen tiloista Kumpulasta.

AR Sandbox toiminnassa

 

AR Sandboxissa hiekan pintaa mitataan reaaliajassa etäisyyskameran avulla. Ohjelmisto laskee hiekan pintaa kuvaavan 3D-mallin ja se visualisoidaan hiekan pintaan heijastettavien korkeuskäyrien ja värien avulla. Hiekkaa voi siirrellä laatikossa vapaasti ja siitä voi kasata vuoria ja kaivaa siihen kuoppia. Muokattu maisemakuva päivittyy lähes reaaliajassa.

Hiekkalaatikossa on myös vesimallinnus. Kun käden laittaa laatikon yläpuolelle sormet levällään, sensori tulkitsee sen sadepilveksi, ja hiekan pintaan alkaa satamaan vettä. Vesi valuu alarinteen suuntaan ja hakeutuu matalimpaan kohtaan. Sadetta saa halutessaan myös koko laatikon alueelle, ja toisaalta veden saa myös kuivattua. Laatikon avulla voi siis tutustua veden käyttäytymiseen ja sillä voi opiskella esimerkiksi vedenjakajan merkitystä maisemalle.Tämä on varsin sopivaa, sillä AR Sandbox sijaitsee itsekin vain parin sadan metrin päässä Hämeenkankaan huipulta, joka on paikallinen vedenjakaja Kokemäenjoen ja Karvianjoen vesistöjen välillä.

Hiekkalaatikkoa voi käyttää monella tavalla. Hiekkaa voi muokata vapaasti ja tarkkailla, miten karttakuva muuttuu. Toinen vaihtoehto on ottaa valmiista kartasta mallia, ja muotoilla kartan kuvaamasta paikasta pienoismalli hiekkaa käyttäen. Esimerkiksi Hämeenkankaalta, Lauhanvuorelta tai vaikkapa Katikan kanjonista löytyy runsaasti sopivia malleja hiekasta rakennettavaksi. Tässä vinkki opettajille: tutustukaa luokan kanssa johonkin paikkaan ensin kartalla, rakentakaa siitä sitten malli hiekasta, ja menkää lopulta käymään paikan päälle. Maisema ja sen muodot avautuvat aivan eri tavalla!

 

Metsähallitus Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Euroopan maaseuturahasto Lauhanvuoren kansallispuisto Kauhaneva-Pohjankangas kansallispuisto